Leikki on osa koulutyötä

Leikki on osa koulutyötä

perjantai 19. elokuuta 2016

Uusi oppilas tuli kouluun - tervetuloa Pokémon!

Meidän luokkaan tuli syyslukukauden alussa uusi oppilas. Todellinen julkkis, jonka tietää lähes kaikki ja jonka kanssa melkein jokainen haluaa leikkiä. Uuden oppilaan kanssa halutaan viettää myös vapaa-aikaa. Eräs oppilaani kertoi liikkuneensa kävellen ja juosten ulkona uuden luokkakaverin kanssa yli 20 kilometriä kesäloman aikana. 

Tämä uusi oppilas on tullut meidän luokan lisäksi todella moneen muuhunkin koululuokkaan. Uuden oppilaan kuvia näkee luokkien seinillä ja oppilaiden asusteissa sekä koulurepuissa. Uusi oppilas on kova pelaamaan palloa ja kyseisiä palloja näkee milloin missäkin: naulakkomerkkeinä, nimilappuina, pyyhekumeina jne. 

Kuten jo varmaan arvasit, tämä oppilas on nimeltään Pokémon, vanha kunnon peli- ja animaatiohahmo vuosien takaa. Nyt Pokémonit ovat saaneet entistä menevämmän muodon pelivillityksen päähenkilöinä. Pokémon Go -mobiilipeliä pelaavat nuoret ja vanhat, oppilaat ja siinä sivussa opettajat, jotka yrittävät pysyä kehityksessä mukana. Pokémon ja siihen liittyvä mobiilipeli on "narrannut" miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa liikkumaan ja ulkoilemaan Pikachun & kumppaneiden kanssa ja perässä. Olen parin ensimmäisen kouluviikon aikana huomannut, että oppilaat intoutuvat ja motivoituvat aivan uudella tavalla myös koulutöistä, kun heidän luokkakaverinaan on tunnettu pelihahmo. Pokémon on saanut oppilaani innostumaan matikasta, kuviksesta, musiikista, äidinkielestä, ympäristöopista, läksyistä ja monesta muusta koulujutusta.

Pokémon Goes matikka
Koulumme käytäville oli piilotettu Pokémon-hahmojen kuvia. Niitä löytyi seinistä, nurkista, tuolien takaa ja vaikka mistä. Jokaiseen kuvaan oli lisätty Pokémonin CP eli "voima" kaksi - tai kolminumeroisella luvulla. Oppilaat etsivät aluksi Pokémonit ja merkitsivät vihkoon hahmon nimen ja CP:n. Löydettyään tarpeeksi oppilaat keksivät Poke-laskuja, joita laskivat allekkain ja päässä. Löydetyistä Pokémoneista keksittiin myös laskutarinoita, sanallisia tehtäviä. Jos oppilaiden päästäminen Pokémon-jahtiin koulun käytäville on liian haastavaa, kuvat voi kiinnittää myös luokan seinille. Tosin kun oppilaat saavat aluksi etsiä ja löytää, maistuvat laskutkin sen jälkeen makeammalle. Onhan ne sentään juuri löydetyillä Pokémoneilla kuorrutettuja.

Tietokortit
Oppilas valitsee kiinnostavan Pokémonin ja etsii siitä tietoa internetistä ja kyselemällä luokkakavereilta. Tietokorttiin kirjoitetaan hahmon nimi sekä tärkeimmät ominaisuudet. Pokémonista piirretään myös kuva. Tietokorteista löytyy myös lyhyt selostus, miten ja mistä Pokémonin saa kiinni. Oppilaat voivat myös esittää toisilleen lyhyitä kohtauksia kyseisen Pokémonin metsästyksestä.

Omat Pokémonit
Kuviksen tunnilla oppilaat saivat luoda omat, itse keksimänsä Pokémon-tyypit. Hahmoille tuli keksiä nimi, erityisvoima tai -ominaisuus. Luonnollisesti oma Pokémon tuli myös piirtää ja värittää. Välillä luokassamme vietetään Poke-tuokiota, jolloin kaikki saavat muuttua itse keksimäkseen hahmoksi ja lähteä vaeltamaan luokassa. Kohdatessaan toisen Pokémonin hahmot tervehtivät ja vaihtavat lyhyesti kuulumisia. Open merkistä luokassa vaeltavat Pokémonit alkavat evolvautua eli muuttuvat hitaasti uudelle kehitysasteelle. Evolvaus muuttaa Poken ilmeen sekä tavan liikkua. Muutaman kierroksen jälkeen ope ohjeistaa Pokémonit muuttumaan lapsiksi ja palaamaan omille paikoilleen.

Pokémon-kieli
Oikeiden ja itse keksittyjen Pokémonien kieli on aivan omanlaistaan. Kysyin oppilailta, kuka ymmärtää tai osaa puhua Pokémonia ja ilokseni sain huomata, että luokastamme löytyi useita kielineroja. Yksi oppilaista tuli esittämään haluamaansa Pokea, jolta kysyttiin erilaisia kysymyksiä. Koska ope ei hahmon kieltä ymmärtänyt, muut oppilaat toimivat tulkkeina. Saimme esim. tietää, että Pokémon pitää matikasta, osaa ajaa yksipyöräisellä sekä kävi viime kesänä kuussa. Mitä avaruusmatkalla tapahtui, onkin sitten toinen juttu...

Pokémon-kisat
Itse luodut Poket liittyivät itse keksittyihin ja nimettyihin ryhmiin. Järjestämme ryhmien välillä leikkimielisiä kilpailuja ja tietovisoja, joissa oppilaat eli Pokémonit mittelevät keskenään esim. kouluasioisen osaamisessa. Luokan Poke-ryhmiä on mm. haastettu allekkainlaskukisaan, sanaluokkakisaan, tasapaino- ja tarkkuustehtäviin jne. Myös lukuläksyjä esim. ympäristöopissa on kyselty Pokémon-ryhmiltä kisailuhengessä.

Pokémonin varjossa
Oppilaat ottavat kuvia Pokémonin varjosta. Kuvaukset suoritetaan pareittain tai pienryhmissä ulkona. Varjon tekemiseen osallistuu 2-4 oppilasta, jolloin hahmolle saadaan tarvittaessa vaikka useampi pää ja monta kättä.

Pokémonit luonnossa
Poke-ulkoilun yhteydessä oppilaat ottavat mobiililaitteellaan kuvia löytämistään Pokémon-hahmoista. Kuvasta tulee löytyä myös jokin tunnistettava kasvi tai eläin esim. Pokémon pihlajan oksalla tai Pokémon ja västäräkki.

Arvaa mikä Pokémon?
Oppilas valitsee jonkun Pokémonin luokan seinältä. Hän esittää hahmoa muille, jotka yrittävät arvata, mistä Pokémonista on kyse.

Rikkinäinen Pokémon
Oppilas kuiskaa jonkun Pokémonin vieressään olevan luokkakaverin korvaan. Kuiskaus etenee luokkakaverilta toiselle, kunnes saavuttaa viimeisimmän oppilaan. Lopulta verrataan oliko alunperin lähetetty Pokémon sama kuin, se jonka viimeinen oppilas kuuli.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti