Leikki on osa koulutyötä

Leikki on osa koulutyötä

lauantai 30. syyskuuta 2017

LEIKITÄÄN KOTIA - ONNELLINEN PERHE

- Vie roskat.
- Joo kulta, kohta...

Isä jatkaa TV:n katselua. Äiti tuo roskapussin sohvan viereen.
- Ei kulta, nyt!

Yhteiskuntaopin tunnin aiheena oli perhe. Keskustelimme oppilaiden kanssa mm. perheenjäsenistä ja heidän rooleistaan kodeissa. Viidesluokkalaiset oppilaat ymmärsivät perheen monella eri tavalla aina äidin ja isän sekä kahden lapsen perheestä, yksinhuoltaja- ja sateenkaariperheen kautta suurperheeseen saakka. Keskustelun lisäksi ehdimme tuntimme aikana leikkiä muutamia ”kotileikkejä”.

Ketä esitän?
Oppilas valitsee mielessään jonkin perheenjäsenen (esim. pikkuveli). Sen jälkeen hän esittää tai antaa vihjeen parilleen, joka yrittää arvata, mistä perheenjäsenestä on kyse.

Minä olen isä
Oppilas menee luokan eteen, sanoo: ”Minä olen isä” ja jähmettyy paikoilleen esim. lukemaan lehteä. Seuraava oppilas liittyy perheeseen esittäen jotain muuta tilanteeseen sopivaa henkilöä tai yksityiskohtaa sanoen esim. ”Minä olen TV” tai ”Minä olen vaimo” ja istuu miehensä viereen juomaan kahvia. Perheen kotiin saapuu lisää oppilaita, jotka aina ennen tilanteeseen saapumista kertovat mikä tai kuka ovat. Opettaja keskeyttää leikin sopivassa kohdassa, jonka jälkeen voidaan keskustella muodostuneesta perheestä tai tilanteesta.

Isä vaihtaa TV-kanavaa. Hän huutaa pojalleen:
- Hei poika, saat viitosen, jos viet roskat.

Poika ottaa viitosen TV:n katsomiseen keskittyneen isänsä kädestä. Kävelee siskonsa huoneeseen.
- Haluuksä tienata euron? Vie roskat, ne on tuolla olkkarissa.

Kerroin oppilailleni omasta perheestäni, jossa olen isä. Kerroin myös ajasta, kun itse olin lapsi ja asuin vielä vanhempieni kanssa. Useat oppilaat halusivat myös jakaa perhekokemuksiaan muille luokkakavereilleen. Kuulimme monenlaisia tarinoita esim. perheiden tavoista sekä arjen kohokohdista kotona ja lomamatkoista.

Lomapotretit
Oppilaat suunnittelevat 3-4 henkilön ryhmissä still-kuvat, jotka on otettu perheen lomamatkalla. Lomakuvat esitellään muille oppilaille, jotka aluksi kertovat ja arvaavat, mitä kuvassa tapahtuu ja missä kuva on otettu. Lopuksi yksi still-kuvan oppilaista sanoo ääneen kuvatekstin, josta tapahtuma ja paikka selviävät (esim. vuoristoradassa Lintsillä).

Improtarina - Meidän perhe
Keksitään ja kerrotaan yhdessä tarina ”Meidän perheestä”. Ope aloittaa sanomalla: ”Olipa kerran...” ja kysymällä oppilailta: ”Kuka?”. Kun selviää, kenestä tarina alkaa, keksitään seuraavaksi, mitä tarinan henkilö on tekemässä ja missä. Tarina etenee oppilaiden ideasta toiseen, opettajan kysyessä sopivissa kohdissa tarinaan liittyviä kysymyksiä, jotka auttavat tarinankerrontaa. Kerronnan lisäksi luokan eteen tulee henkilöitä esittämään tarinassa tapahtuvia tilanteita ja kohtauksia. Luokassamme tarina alkoi olohuoneesta, missä isä oli katsomassa TV:tä. Lopun tarinastamme voit lukea tästä blogitekstistä.

Toiminnallisen ja kotileikintäyteisen perhetuntimme rinnalla oppilaat osallistuivat myös toiselle oppitunnille, jossa aiheeseen tutustuttiin teoreettisemmin keskustelemalla sekä tekemällä mm. ajatuskarttoja. Teorian ja leikin yhdistelmä oli toimiva, oppilaat olivat motivoituneita ja me opettajat olimme tyytyväisiä oppilaiden osallisuuteen ja osaamiseen. Perheoppituntimme olivat hauska yhdistelmä faktaa ja fiktiota, kuten myös oppilaiden improvisoima tarina perheestä.

Vaimo tulee olohuoneeseen ja huomaa sohvan vieressä roskapussin.
- Ei ole totta! Täällä sitä edelleenkin vaan tuijotetaan TV:tä. 

Mies hätkähtää, seuraa vaimonsa purevaa katsetta roskapussiin, joka nököttää sohvan vieressä.
- Minä tuota, olin juuri lähdössä...
- Niin, niin! Siltähän tuo näyttää. Sitä ollaan juuri lähdössä... ja minne, jos saan kysyä!

Olohuoneeseen laskeutuu kiusallinen hiljaisuus. Vaimo tuijottaa miestään tiukasti, joka saa viimein sanan suustaan:
- Minä... tuota... Yllätys, yllätys! Me olemme lähdössä Mallorcalle, koko perhe!

Mies ojentaa vaimolleen matkaliput. Vaimo halaa miestään.
- Voi kulta, ihanaa! Minä rakastan sinua!

Vaimo ja hänen miehensä lähtevät onnellisina yhdessä pois olohuoneesta.
Roskapussi jää sohvan viereen.

The End - Loppu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti